- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Ο χρόνος φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους καταναλωτές καθώς από τη μία αλλοιώνει το προϊόν και από την άλλη αυξάνει το οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς αν η ανοιχτή κονσέρβα δεν καταναλωθεί άμεσα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στα σκουπίδια.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε η μελέτη των Επιστημονικών Υπεύθυνων του Γενικού Χημείου Έρευνας και Αναλύσεων, Πασιά Ιωάννη και Καλομοίρας Ραπτοπούλου, η οποία αφορούσε το χρόνο φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο και η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές «Food Chemistry». Στη συγκεκριμένη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου φύλαξης στο ψυγείο διαφόρων ανοιχτών κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως καλαμπόκι, τόνος, φασόλια και άλλα τρόφιμα.
Το μέλι είναι φυσικό προϊόν το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε αντικατάσταση της ζάχαρης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ευεργετική, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση. Τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 5 ετών θα πρέπει απαραίτητα να εισάγουν το μέλι στην καθημερινή τους διατροφή σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο. Εμείς όμως σήμερα θα αναφερθούμε στους κινδύνους που διατρέχουν τα μικρά παιδιά και κυρίως τα βρέφη από την κατανάλωση μελιού.
Το μέλι έχει γνωστή αντιμικροβιακή δράση που οφείλεται αφενός στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφετέρου στην παρουσία διαφόρων άλλων παραγόντων όπως η ντιφενσίνη. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου παράγεται ως εξής: το μέλι περιέχει ένα ένζυμο που αποκαλείται οξειδάση της γλυκόζης και η οποία διασπά τη γλυκόζη παράγοντας μεταξύ των άλλων και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι στρέφουν την προσοχή τους στον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του δικού τους μελιού σε υπεροξείδιο του υδρογόνου καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν την αντιμικροβιακή του δράση αυξάνοντας την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος.
Τα πρόσθετα είναι χημικές ουσίες, άλλοτε φυσικές και άλλοτε τεχνητές, που όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά μέσω των τροφίμων. Μπορούν να αποτελέσουν όμως απειλή για την υγεία μας ή είναι απαραίτητα για την διαφύλαξή της;
Σαν πρόσθετα χαρακτηρίζονται όλες οι χημικές ουσίες οι οποίες προστίθενται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής μέχρις ότου φτάσουν στον καταναλωτή, με σκοπό να βελτιώσουν την διάρκεια ζωής του τροφίμου, αλλά και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή, υφή). Οι ουσίες αυτές χαρακτηρίζονται με έναν κωδικό Ε και έναν αριθμό, και είναι απαραίτητο να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. Κάποια από τα πρόσθετα παρουσιάζονται παρακάτω:
Η καλλιέργεια της ρίγανης αποτελεί από τις εναλλακτικές καλλιέργειες που πλέον έχει πάρει το ρόλο που της αξίζει στη σύγχρονη γεωργία. Με κόστος περίπου τα 400 ευρώ ανά στρέμμα θεωρείται από τις πλέον κερδοφόρες στο χώρο της καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό ή αρωματικό αλλά και ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων. Πολύ σημαντικό και το αιθέριο έλαιο της το οποίο σήμερα πωλείται σε ικανοποιητική τιμή.
Κλειστά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων