- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μας γυναίκας είναι η διάρκεια της εγκυμοσύνης της και μετέπειτα η ανατροφή του παιδιού, η οποία απαιτεί την προσοχή και των δυο γονιών. Η νέα μητέρα προσπαθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στο μωρό της, μέσω του θηλασμού, χωρίς όμως να είναι πλήρως ενημερωμένη για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
Μεγάλα φορτία με αυγά έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη μετά την ανίχνευση μεγάλων περιεκτικοτήτων fipronil. Οι περιεκτικότητες που ανιχνεύτηκαν σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία κυμαίνονταν μεταξύ 0.0031 και 1.2 mg/kg, όταν η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 396/2005) έχει θέσει ως όριο για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία στα αυγά τα 0.005 mg/kg. Η συγκεκριμένη ουσία έχει ευρεία χρήση ως φυτοφάρμακο για την καλλιέργεια ρυζιού, δημητριακών, εσπεριδοειδών και άλλων, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν εισέλθει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα ένα παιδί που ζυγίζει περίπου 16 κιλά μπορεί να κινδυνέψει καταναλώνοντας μόνο δύο αυγά.
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να λαμβάνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτική αξία, όπως λαχανικά, κρέας, όσπρια και φρούτα. Γνωρίζετε όμως ότι όσα περισσότερα στάδια επεξεργασίας έχει περάσει ένα τρόφιμο, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, τόσο μεγαλύτερη απώλεια βιταμινών παρουσιάζει;
Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο κρίσιμα στάδια τα οποία επιδρούν στην περιεκτικότητα του τροφίμου σε βιταμίνες:
Η αγορά ελαιολάδου ενέχει πάντα ένα ρίσκο. Αν δεν αγοράζετε συσκευασμένα ελαιόλαδα με την αντίστοιχη διαθρεπτική επισήμανση τους, τότε πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον παραγωγό ή μεσάζοντα από τον οποίο θα το προμηθευτείτε. Στην αγορά κυκλοφορούν ελαιόλαδα νοθευμένα με σπορέλαια ή πυρηνέλαια τα οποία πολλές φορές είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Η πρώτη ένδειξη για νοθεία αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδης οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητα του.
Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;
Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού σας δεν σας ικανοποιεί τότε ζητήστε την βοήθεια από ένα χημικό εργαστήριο. Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία στις αναλύσεις ζητήστε να γίνει η ανάλυση των τιμών Κ και της οξύτητας. Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο, η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας και η Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στη συνέχεια αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο αγρότης σήμερα που θέλει να επενδύσει στην καλλιέργεια του είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε χημική ανάλυση του χωραφιού του. Η επιλογή όμως της σωστής και εξειδικευμένης χημικής ανάλυσης θα τον οδηγήσει στην πραγματική γνώση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Για το λόγο αυτό πριν επισκεφτείτε ένα χημικό εργαστήριο μάθετε σε συνεργασία με το γεωπόνο σας τι ακριβώς θέλετε να δείτε από το χωράφι σας.
Κλειστά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων