fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Με αφορμή την πρόσφατη ανάκληση του παιδικού επιδόρπιου γιαουρτιού Ιταλικής προέλευσης με την ονομασία "Teddi Yogurt Kids Bio”, θεωρούμε υποχρέωση μας ως χημείου να σας ενημερώσουμε για τη γλουτένη και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε τρόφιμα που κανονικά δεν την περιέχουν.

1. Τι είναι η γλουτένη

Η γλουτένη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτή. Βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού.

2. Τι προκαλεί η γλουτένη;

Ο φόβος που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη γλουτένη το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι λίγο υπερβολικός, καθώς η γλουτένη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μόνο στα άτομα εκείνα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη. Σε αυτά τα άτομα, η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού.

3. Ποια προϊόντα δεν περιέχουν γλουτένη;

Δεν περιέχουν γλουτένη είναι όλα τα προϊόντα γάλακτος, το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αβγών και τα περισσότερα είδη τυριών, όλα τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όλα τα φρέσκα λαχανικά, όλα τα όσπρια, το ρύζι, το ρυζάλευρο, το καλαμπόκι, το καλαμποκέλαιο και γενικά τα έλαια, το κεχρί, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αναγράφουν ότι δεν περιέχουν γλουτένη.

4. Μπορεί ένα τρόφιμο που αναγράφει "χωρίς γλουτένη" να περιέχει γλουτένη;

Ένα τρόφιμο για να χαρακτηριστεί με βάση τη νομοθεσία ως "ελεύθερο γλουτένης" πρέπει να περιέχει γλουτένη σε συγκέντρωση <20 mg/kg. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ανάκληση, κάποιες εταιρείες αναγράφουν αυθαίρετα "χωρίς γλουτένη", χωρίς να έχουν προβεί σε ανάλυση γλουτένης. Αυτό συμβαίνει σε εταιρείες γνωρίζουν ότι παράγουν προϊόντα χωρίς γλουτένη και επομένως δεν χρειάζεται να το εξετάσουν. Παρ'όλα αυτά, η επιμόλυνση με γλουτένη είναι πολύ εύκολο να συμβεί ειδικά αν στη γραμμή παραγωγής συνυπάρχουν και άλλες κατηγορίες τροφίμων που μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αναγράφει στην ετικέτα ότι το προϊόν μπορεί να περιέχει γλουτένη. 

5. Αγόρασα ένα προϊόν χωρίς γλουτένη, μπορώ να το αποθηκεύσω μαζί με τα άλλα τρόφιμα;

Ένα κοινό λάθος που μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι είναι η φύλαξη προϊόντων χωρίς γλουτένη μαζί με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι εύκολη η επιμόλυνση. Τα "χωρίς γλουτένη" τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο χειρισμού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.