- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Μια ακόμα έρευνα από το χημείο μας έρχεται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν τελικά η μετασυλλεκτική διαφυλλική παρέμβαση της ελιάς στα τέλη Νοεμβρίου έως τέλη Δεκεμβρίου βοηθάει ή όχι στην περίοδο της ενεργής βλαστικής ανάπτυξης που διανύουμε. Σε πείραμα πενταετίας που ολοκληρώθηκε τη φετινή χρονιά σε αγροτεμάχια με διάφορες ποικιλίες ελιών (Καλαμών, Χαλκιδικής, Κορωνέικη, Μανάκι και Αμφίσσης) έγινε ψεκασμός διαφυλλικός μετασυλλεκτικά με τα εξής σκευάσματα:
Εφτά χρόνια λειτουργίας πάνω από 20 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αριθμός τεράστιος και μας γεμίζει περηφάνεια γιατί στόχος του εργαστηρίου μας από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ήταν η άμεση σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την επιστήμη και την έρευνα. Μέσα από σκληρή εργασία και την αγάπη σας πετύχαμε να δημοσιεύσουμε τη νέα μας μελέτη που αφορά την αυθεντικότητα και την ποιότητα του μελιού και τη σύγκριση των ελληνικών μελιών με μέλια από διάφορες χώρες του κόσμου.
Μία από τις κρισιμότερες παραμέτρους που ελέγχουν οι μελισσοκόμοι είναι η ενεργότητα της διαστάσης καθώς αυτή καθορίζει κατά μεγάλο βαθμό την τιμή αγοράς από τους εμπόρους. Αρχικά να αναφέρουμε ότι η διαστάση είναι ένα ένζυμο (μία αμυλάση) και δουλειά της είναι να αποικοδομεί το άμυλο. Η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/110 έχει καθορίσει ότι όλα τα μέλια ανθέων και μελιτώματος θα πρέπει να έχουν ενεργότητα διαστάσης μεγαλύτερη από 8 μονάδες Shade, με εξαίρεση το μέλι πορτοκαλιάς το οποίο λόγω έλλειψης ενζύμων μπορεί να έχει ενεργότητα διαστάσης μεγαλύτερη από 3.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουμε μέσω των φύλλων της ελιάς ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε στο τελικό μας προϊόν. Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα επταετούς έρευνας του χημείου μας με βάση την ανατροφοδότηση από τους πελάτες μας σε σχέση με τις λιπάνσεις και τα αποτελέσματα αναλύσεων των φύλλων ελιάς και των τελικών τους προϊόντων.
Από τις πλέον σημαντικές παραμέτρους ελέγχου στο μέλι είναι πλέον και ο προσδιορισμός των υπολειμμάτων χλωρικών ιόντων που υπάρχουν στο τελικό προϊόν. Οι πηγές προέλευσης των χλωρικών ιόντων στο μέλι οι εξής:
Ανοικτά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων