fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Πιστεύουμε συχνά ότι το νερό που φτάνει στη βρύση μας είναι πάντα ασφαλές, ειδικά στις πόλεις όπου οι δημοτικές υπηρεσίες πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους. Ωστόσο, ακόμη και το καθαρότερο νερό μπορεί να επιμολυνθεί στο εσωτερικό δίκτυο του κτιρίου — δηλαδή στους σωλήνες, στις δεξαμενές και στους θερμοσίφωνες.

Δύο από τους σημαντικότερους κινδύνους που παραμονεύουν μέσα σε αυτά τα δίκτυα είναι ο μόλυβδος και η Legionella. Παρότι δεν φαίνονται, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.


🔩 Ο μόλυβδος: ένα μέταλλο που δεν έχει θέση στο πόσιμο νερό

Ο μόλυβδος (Pb) είναι ένα βαρύ μέταλλο που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα σε σωληνώσεις και συνδέσεις νερού, κυρίως πριν το 1980. Αν και έχει πλέον απαγορευτεί, πολλά παλιά δίκτυα ύδρευσης εξακολουθούν να τον περιέχουν — ειδικά σε πολυκατοικίες ή κατοικίες που δεν έχουν ανακαινιστεί.

🧪 Γιατί είναι επικίνδυνος

Ο μόλυβδος είναι νευροτοξικός. Ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, στα νεφρά και στο καρδιαγγειακό. Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ανώτατο επιτρεπτό όριο 5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (5 μg/L). Συνήθως στα υδρόμετρα των σπιτιών μας ο μόλυβδος είναι μη ανιχνεύσιμος καθώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης φροντίζουν για αυτό. Όταν όμως υπάρχει διάβρωση σωληνώσεων ή παλαιότητα μπορεί ο μόλυβδος που τελικά φτάνει στο ποτήρι μας να είναι ανιχνεύσιμος.

💧 Πώς φτάνει στο νερό μας

Όταν το νερό παραμένει για ώρες μέσα σε παλιές σωληνώσεις, διαβρώνει το μέταλλο και ο μόλυβδος διαλύεται στο νερό. Όσο περισσότερο μένει στάσιμο, τόσο αυξάνεται η συγκέντρωση.

🧰 Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Αντικατάσταση παλιών σωληνώσεων ή συγκολλήσεων που περιέχουν μόλυβδο.

  • Αφήνουμε τη βρύση να τρέξει για λίγα λεπτά πριν πιούμε νερό, ειδικά μετά από πολύωρη απουσία.

  • Εγκατάσταση φίλτρου πιστοποιημένου για αφαίρεση μολύβδου.

  • Έλεγχος νερού από εξειδικευμένο εργαστήριο, εάν υπάρχει υποψία παλαιών υλικών.


🦠 Legionella: ο «σιωπηλός» μικροοργανισμός του νερού

Η Legionella είναι ένα βακτήριο που αναπτύσσεται σε χλιαρό, στάσιμο νερό (25–45°C). Δεν μεταδίδεται με την πόση, αλλά με την εισπνοή μικροσκοπικών σταγονιδίων, όπως αυτά που παράγονται στο ντους ή στις βρύσες.

⚠️ Γιατί είναι επικίνδυνη

Η μόλυνση από το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη νόσο των λεγεωνάριων — μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, ιδιαίτερα επικίνδυνη για ηλικιωμένους και άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό.

🔍 Πού κρύβεται

Η Legionella μπορεί να αναπτυχθεί:

  • σε θερμοσίφωνες, δεξαμενές και boiler,

  • σε σωληνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται συχνά,

  • σε ντους, συστήματα ψύξης/κλιματισμού ή υδρομασάζ.

🧴 Πώς την προλαμβάνουμε

  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού πάνω από 60°C και του κρύου κάτω από 20°C.

  • Καθαρίζουμε τακτικά τις δεξαμενές, τα boiler και τις κεφαλές ντους.

  • Αποφεύγουμε τη στασιμότητα: αν ένα σημείο δεν χρησιμοποιείται συχνά, αφήνουμε το νερό να τρέξει για λίγα λεπτά.

  • Σε μεγάλα κτίρια (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία), χρειάζεται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος.


🔗 Δύο διαφορετικοί κίνδυνοι – ένα κοινό σημείο

Παρόλο που ο μόλυβδος είναι χημικός ρύπος και η Legionella μικροβιολογικός, και οι δύο ευνοούνται από παλαιά, ακατάλληλα ή παραμελημένα δίκτυα ύδρευσης.
Η πρόληψη και στις δύο περιπτώσεις βασίζεται σε τρεις αρχές:

  1. Συντήρηση και ανανέωση υποδομών.

  2. Αποφυγή στάσιμου νερού.

  3. Τακτικοί έλεγχοι και ενημέρωση των χρηστών.


💡 Συμπέρασμα

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε ή χρησιμοποιούμε δεν εξαρτάται μόνο από το δημοτικό δίκτυο — αλλά και από το εσωτερικό δίκτυο του κτιρίου μας.
Ο μόλυβδος και η Legionella είναι αόρατοι αλλά αντιμετωπίσιμοι κίνδυνοι, αρκεί να δείξουμε τη δέουσα προσοχή.

Η επένδυση σε σωλήνες νέας τεχνολογίας, συντήρηση θερμοσιφώνων, και περιοδικούς ελέγχους δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρα που εξασφαλίζουν καθαρό νερό, ασφάλεια και υγεία για όλους — σήμερα και στο μέλλον.

 

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Ανοικτά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

esyd