fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Τα μέσα φθινοπώρου αποτελούν πάντα την απαρχή παραγωγής αγουρέλαιου με στόχο την επίτευξη ισχυρισμού υγείας με βάση την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη και παράγωγά τους. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. 

Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιόλαδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιόλαδου (μερίδα αναφοράς ελαιόλαδου). Ας δούμε παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα πολυφαινολών στο λάδι μας:

1) Βαθμός ωρίμανσης: Γενικά τα αγουρέλαια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα ώριμα έλαια

2) Ποικιλία: Ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας υπάρχουν διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα πολυφαινολών

3) Χρόνος και θερμοκρασία αποθήκευσης καρπού ελιάς: Η θερμοκρασία αποθήκευσης δεν πρέπει να ξεπερνά του 20-25 βαθμούς Κελσίου το πολύ ενώ θα πρέπει να γίνεται άμεση μετάβαση στο ελαιοτριβείο

4) Τύπος ελαιοτριβείου: Γενικά η χρήση υψηλών θερμοκρασιών και το νερό οδηγεί σε καταστροφή ή έκπλυση, αντίστοιχα.

5) Καλλιεργητικές τεχνικές και terroir: Ο παραγωγός θα πρέπει όλη τη χρονιά να έχει τηρήσει ορθή καλλιεργητική τεχνική και το έδαφος να επιτρέπει την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου (περιεκτικότητα ενεργού ανθρακικού ασβεστίου <7%, pH 6.5-7.5).

6) Φύλαξη μετά το ελαιοτριβείο: Πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει και η μετέπειτα φύλαξη του ελαιόλαδου. Συνίσταται χρήση ανοξείδωτων δοχείων ερμητικά γεμάτων ώστε να μην εισέρχεται οξυγόνο και φύλαξη σε σκοτεινό και σκιερό μέρος.

Αν επιτευχθεί περιεκτικότητα πολυφαινολών >250 mg/kg τότε επί της ετικέτας μπορεί να αναγραφεί ο ισχυρισμός που έχει αποδειχτεί από την EFSA και πλέον το προϊόν μας λαμβάνει υψηλή αγοραστική αξία. 

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.