Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με ότι επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432/2012. Ας δούμε όμως τι ακριβώς αναφέρεται στο συγκεκριμένο κανονισμό ώστε να γνωρίζετε ποια ακριβώς ανάλυση πρέπει να κάνετε ώστε να διαπιστώσετε αν το ελαιόλαδο σας μπορεί να αυξήσει την προστιθέμενη αξία του στη διεθνή αγορά. Ο Κανονισμός αναφέρει ότι: "Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου". Αν αυτό ισχύει πλέον στην ετικέτα του προϊόντος μας μπορούμε να αναγράφουμε την εξής φράση: "Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες" χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο προστίμων για παραπλάνηση του καταναλωτή. 

Ποια ανάλυση μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα;

Από παλιά μια από τις αναλύσεις ρουτίνας που έδειχνε το περιεχόμενο πολυφανολών ήταν αυτή που παρείχε αποτέλεσμα ως ισοδύναμα γαλλικού οξέος. Η ανάλυση είναι ιδιαίτερα γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία και χρησιμοποιείται σαν ένδειξη περιεχομένου πολυφαινολών και κατ επέκταση σαν μέτρο αντιοξειδωτικής δράσης. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη ανάλυση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαχθεί ισχυρισμός υγείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελαιολάδου. Η μόνη αποδεκτή χημική ανάλυση για το συγκεκριμένο σκοπό είναι η πλήρης ανάλυση του προφίλ πολυφαινολών που θα μας δώσει τις περιεκτικότητες κάθε συστατικού. 

Υπάρχει άλλος τρόπος ανάδειξης του προϊόντος μου;

Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης σε μεγάλες συγκεντρώσεις και βιταμίνη Ε. Στον ίδιο Ευρωπαϊκό κανονισμό αναφέρεται πως "η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες". Για να γίνει αυτό θα πρέπει το ελαιόλαδο μας στη μερίδα αναφοράς των 20 g να περιέχει ποσότητα βιταμίνης Ε μεγαλύτερη από 0.36 mg (ή το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ανά μερίδα αναφοράς). Το ελαιόλαδο ανάλογα την προέλευση του μπορεί να πετύχει τη συγκεκριμένη τιμή στόχο.

Επομένως δείτε το προϊόν σας με διαφορετικό μάτι και μπορεί να σας δοθεί η δυνατότητα να το αναδείξετε ακόμα και με λιγοστά χρήματα μέσα από την πραγματική διαθρεπτική του αξία.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.