- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Με το Ν. 4235/2014 και την ΥΑ 4912/120862/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία αγρότη και στα μέλη της οικογένειάς του να κάνουν παραγωγή τροφίμων, μεταποιώντας τα αγροτικά προϊόντα δικής του παραγωγής. Τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας, ο οποίος ονομάζεται μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής (ή Οικοτεχνία). Ο συγκεκριμένος οδηγός όπως αναφέρεται στο επίσημα site του ΕΦΕΤ περιλαμβάνει τρόφιμα όπως: δημητριακά, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, γλυκίσματα, προϊόντα φυτικής προέλευσης, ελαιόλαδο στο οποίο έχουν προστεθεί μπαχαρικά και βότανα, αποξηραμένα προϊόντα, προϊόντα μελιού και άλλα.
Τη νομική ευθύνη φέρει ο Υπεύθυνος μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής. Ο χώρος παρασκευής των προϊόντων μπορεί να είναι και η κουζίνα του σπιτιού αρκεί να αερίζεται επαρκώς Τα παράθυρα θα πρέπει να έχουν σίτες για την αποφυγή εισόδου εντόμων και δεν θα πρέπει να υπάρχουν οικόσιτα, κατοικίδια ζώα εντός του χώρου παρασκευής τροφίμων Οι τοίχοι, τα πατώματα, τα ντουλάπια, οι επιφάνειες (π.χ. πάγκοι, νεροχύτες) καθώς και ο εξοπλισμός (π.χ. μαχαίρια, μαγειρικά σκεύη) πρέπει να είναι από υλικά που μπορούν εύκολα να καθαριστούν και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η κλασική υποδομή της οικιακής κουζίνας μπορεί να είναι ικανοποιητική εάν διατηρείται καθαρή και σε καλή κατάσταση συντήρησης. Πρέπει να υπάρχει ικανοποιητικός αποθηκευτικός χώρος και να τηρείται το απαραίτητο πρόγραμμα εντομοκτονίας και μυοκτονίας. Συστήνεται η χρήση μηχανικών παγίδων σύλληψης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα στον χώρο κατά τη διάρκεια παρασκευής, ούτε σε αποθηκευτικούς χώρους με τρόφιμα
Οι πρώτες ύλες θα πρέπει να έχουν τα «φυσιολογικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» (χρώμα, εμφάνιση, οσμή κλπ), μετά από μακροσκοπικό έλεγχο. Προϊόντα με ανεπιθύμητες οσμές (όπως για παράδειγμα από χημικές ουσίες ή καύσιμα) ή σημάδια αλλοίωσης (μούχλα ή σήψη) ή μόλυνσης πρέπει να απομακρύνονται. Ενδεικτικά σημεία που απαιτούν προσοχή από τον χειριστή είναι η προσωπική υγιεινή και η υγιεινή των χώρων προετοιμασίας. Αποδεικνύεται τόσο με το πιστοποιητικό υγείας των εμπλεκομένων αλλά και με μικροβιολογική ανάλυση των πάγκων και χεριών. Απαραίτητη η ανάλυση και του νερού αν πρόκειται για αγροτική κατοικία που υδροδοτείται από γεώτρηση.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα υλικά συσκευασίας. Αυτά δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στα τρόφιμα επιμολύνοντάς τα με ουσίες που μεταφέρονται από αυτά στα τρόφιμα, προκαλώντας αλλοίωση στη σύνθεση του τροφίμου ή βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Η ενωσιακή νομοθεσία ορίζει την υποχρέωση των επιχειρήσεων τροφίμων ως προς την τήρηση συστήματος ιχνηλασιμότητας. Η ιχνηλασιμότητα έχει ιδιαίτερη σημασία διότι στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει κάποιο ζήτημα ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων μπορεί να απαιτηθεί η ανάκληση των προϊόντων τα οποία έχουν διατεθεί. Για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής, ο υπεύθυνος της επιχείρησης οφείλει να γνωρίζει για κάθε προϊόν που παρασκευάζει από πού έχει προμηθευτεί τις πρώτες ύλες και πού έχει διαθέσει τα τελικά προϊόντα.
Στα τελικά προϊόντα είναι απαραίτητη η διαθρεπτική επισήμανση καθώς και πιθανές αναλύσεις βαρέων μετάλλων, αλλεργιογόνων, μικροβίων και μυκοτοξινών.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κλειστά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων