fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Στο έδαφος και στα φύλλα υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός μεταξύ των θρεπτικών συστατικών και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητά τους. Με λίγα λόγια υπάρχουν σοβαρά φαινόμενα ανταγωνσμού και για αυτό πολλές φορές οδηγούμαστε σε λάθος λιπάνσεις με άμεση συνέπεια τη σπατάλη χρημάτων και τη μη ορθολογική χρήση λιπασμάτων. Δύο είναι τα σημαντικά φαινόμενα που δημιουργούνται ένα του ανταγωνισμού κατά το οποίο υψηλή περιεκτικότητα ενός θρεπτικού συστατικού δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση ενός άλλου θρεπτικού συστατικού και το φαινόμενο της διέγερσης όπου υψηλά επίπεδα ενός θρεπτικού συστατικού δημιουργούν ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση ενός άλλου θρεπτικού συστατικού. 

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπολογίζονται οι λόγοι θρεπτικών συστατικών στο έδαφος (ειδικά μαγνησίου προς κάλιο, ασβέστιο προς μαγνήσιο και ασβέστιο προς μαγνήσιο και κάλιο) και οι λόγοι ολικής θρέψης στα φύλλα (άζωτο προς ολική θρέψη, κάλιο προς ολική θρέψη και φωσφόρου προς ολική θρέψη).

'Ολα αυτά συνοψίζονται στο διάγραμμα Mulder αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία. Ας δούμε τα πιο γνωστά προβλήματα παρεμποδίσεων:

1. Το ασβέστιο ανταγωνίζεται με μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βόριο και ψευδάργυρο

2. Το μαγνήσιο ανταγωνίζεται έντονα με ασβέστιο και κάλιο.

3. Το κάλιο ανταγωνίζεται έντονα με το μαγνήσιο ενώ στο φύλλωμα έχουμε έντονη ανταγωνιστικότητα με φωσφόρο και άζωτο.

4. Ο σίδηρος ανταγωνίζεται πολύ έντονα με το ασβέστιο.

5. Το βόριο δρα έντονα ανταγωνστικά με το άζωτο. 

6. Ο φωσφόρος ανταγωνίζεται έντονα από το ασβέστιο ενώ στο φύλλωμα παρεμποδίζεται από υπερεπάρκεια αζώτου και καλίου.

Οι συγκεκριμένες παρεμποδίσεις είναι άμεσα εξαρτώμενες και από τη μορφή των σκευασμάτων και το εδαφικό pH. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ουρίας (οργανική μορφή αζώτου με άμεση μετατροπή σε αμμωνία) το βόριο βοηθάει στη δέσμευση της αμμωνίας ώστε να μην έχουμε άμεση εξάτμιση. Παρόλα αυτά δεν λαμβάνεται ταυτόχρονα και το άζωτο από την αμμωνία και το βόριο, αλλά η πλειονότητα βορίου δεν απορροφάται.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά