fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Η μεθανόλη βρίσκεται μέσα στα αλκοoλούχα ποτά είτε μέσα από φυσικές διεργασίες είτε από κακόβουλη παρέμβαση του ανθρώπου (νοθεία ποτών). Η μεθανόλη μέσα από φυσικές διεργασίες παράγεται όπως ακριβώς και η αιθανόλη κατά τις διαδικασίες παραγωγής αλκοολούχων ποτών (π.χ τσίπουρο, ούζο, ουίσκι κά) και η συγκέντρωση της αυξάνεται όταν η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι κακής ποιότητας. Για παράδειγμα στο τσίπουρο παράγεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα όταν υπάρχουν σάπια σταφύλια ή πολλά σπόρια. 

Γιατί η μεθανόλη είναι επικίνδυνη;

Η μεθανόλη είναι ιδιαίτερα τοξική καθώς σε αντίθεση με την αιθανόλη μεταβολίζεται μέσα στον οργανισμό σε μυρμηκικό οξύ ενώ αντίθετα η αιθανόλη μεταβολίζετσι σε οξικό οξύ. Σε αντίθεση με το οξικό οξύ το μυρμηκικό οξύ είναι πολύ επικίνδυνο και επιτίθεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων με αποτέλεσμα το άτομο να νιώσει αμέσως αδιαθεσία, ναυτία, τάση για εμετό και λιποθυμία. Σε υψηλές περιεκτικότητες μεθανόλης μπορεί ακόμα και να κινδυνεύσει η ζωή του. Επίσης η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. 

Υπάρχει νομοθετικό όριο για τη μεθανόλη;

Η μεθανόλη στα ποτά διέπεται από αυστηρό νομοθετικό όριο (ΕΚ 110/2008) ο οποίος αναφέρει την ακριβή ανώτατη τιμή περιεκτικότητας σε μεθανόλη ανά αλκοολούχο ποτό. Για το λόγο αυτό όλοι οι μικροπαραγωγοί ή οι εταιρείες διακίνησης ποτών είναι υποχρεωμένες από το νόμο να ελέγχουν την περιεκτικότητα μεθανόλης στα ποτά που διακινούν.

Συσκευασμένα ή χύμα ποτά;

Συνήθως μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης σε μεθανόλη είναι η κατανάλωση χύμα μη συσκευασμένων ποτών ακόμα καθώς τα χύμα ποτά δεν έχουν τους απαραίτητους ελέγχους ή υπάρχει και ο κίνδυνος νοθείας.

Η απόσταξη δεν μας προστατεύει από τη μεθανόλη;

Η απόσταξη συνήθως μειώνει τον κίνδυνος κατανάλωσης ποτού με μεθανόλη ειδικά αν το ποτό έχει υποστεί διπλή απόσταξη καθώς συνήθως οι θερμοκρασίες απόσταξης είναι τέτοιες ώστε να αποστάζει μόνο η αιθανόλη και μόνο μικρό ποσό της μεθανόλης περνά στο τελικό προϊόν. 

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

esyd