fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Από τις πλέον σημαντικές παραμέτρους ελέγχου στο μέλι είναι πλέον και ο προσδιορισμός των υπολειμμάτων χλωρικών ιόντων που υπάρχουν στο τελικό προϊόν. Οι πηγές προέλευσης των χλωρικών ιόντων στο μέλι οι εξής:

  • Το χρησιμοποιούμενο νερό για εκπλύσεις. Αν το νερό είναι δικτύου τότε περιέχει υπολειμματικό χλώριο το οποίο μετατρέπεται σε χλωρικά ιόντα.
  • Ως ακαρεοκτόνο: Αν και έχει απαγορευτεί η χρήση του σαν ακαρεοκτόνο από το 2008 ακόμα και σήμερα μπορεί να ανιχνευτεί σε εδάφη και άνθη με αποτέλεσμα να μεταφέρεται εύκολα από τη μέλισσα στην κυψέλη.
  • Από χρήση χλωρίνης για τον καθαρισμό κυψελών ή δοχείων εμφιάλωσης μελιού. 

Από το 2020 η νομοθεσία για το μέλι έγινε πολύ αυστηρή και δεν επιτρέπει την παρουσία χλωρικών στο μέλι σε επίπεδα πάνω από 0,05 mg/kg. Η συγκεκριμένη ανάλυση και η ύπαρξη του συγκεκριμένου νομοθετικού ορίου είναι παντελώς άγνωστη στους περισσότερους μελισσοκόμους ή μελισσοκομικούς συλλόγους με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές ανακλήσεις προϊόντων ειδικά κατά την εξαγωγή σε χώρες του εξωτερικού. 

Από την προσωπική μας εμπειρία και τις αναλύσεις που έχουμε διεξάγει τουλάχιστον το 20% των μελιών μπορεί να έχει περιεκτικότητα ίση ή ακόμα και μεγαλύτερη από την ανώτατη νομοθετική τιμή. Το ποσοστό ανεβαίνει δραματικά σε περιπτώσεις ανθόμελων και ειδικά του βαμβακόμελου. Αντίθετα, στα μέλια μελιτώματος η περιεκτικότητα είναι σαφώς μικρότερη και πολλές φορές φορές μη ανιχνεύσιμη.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά