- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Οι ισχυρισμοί υγείας και διατροφής έχουν πλέον καθιερωθεί στην καθημερινότητα του καταναλωτή και όλο περισσότερες βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να εξάγουν ισχυρισμούς υγείας ώστε να ανεβάσουν την αγοραστική αξία του προϊόντος. Πολλοί πιστεύουν ότι για να έχουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους θα πρέπει να δημιουργήσουν κάτι νέο και πρωτότυπο. Είναι όμως έτσι ή μπορούμε μέσα από τα ήδη προϊόντα που διαθέτουμε να εξάγουμε ισχυρισμούς υγείας; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
1. Ισχυρισμός υγείας ελαϊκό οξύ σε ελαιόλαδο: Πραγματικά άγνωστος ισχυρισμός υγείας. Στο ελαιόλαδο μπορεί να αναγραφεί ότι" Η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα". Ο ισχυρισμός αυτός ισχύει αφού >45% των λιπαρών οξέων είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
2. Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι: Τρόφιμα όπως το μέλι, οι χυμοί, το ελαιόλαδο, η μαρμελάδα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (<0.12 g/100 g) και μπορούν να έχουν ισχυρισμό υγείας.
3. Χωρίς λιπαρά οξέα: Αν ένα τρόφιμο περιέχει λίπος λιγότερο από 0.5 g/100 g στερεάς τροφής ή /100 mL υγρής τροφής τότε μπορεί να αναγράφει ότι είναι χωρίς λιπαρά. Τέτοια παραδείγματα είναι το μέλι, οι χυμοί και η μαρμελάδα.
4. Πηγή Βιταμινών: Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως πηγή βιταμινών θα πρέπει το 15% της ΣΗΠ να παρέχεται από το τρόφιμο στη μερίδα αναφοράς του. Το ελαιόλαδο για παράδειγμα περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνη Ε. Στον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432/2012 αναφέρεται πως "η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες". Για να γίνει αυτό θα πρέπει το ελαιόλαδο μας στη μερίδα αναφοράς των 20 g να περιέχει ποσότητα βιταμίνης Ε μεγαλύτερη από 0.36 mg (ή το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ανά μερίδα αναφοράς). Το ελαιόλαδο ανάλογα την προέλευση του μπορεί να πετύχει τη συγκεκριμένη τιμή στόχο.
5. Πηγή μετάλλων: Ομοίως για τα μέταλλα για να εξαχθεί ισχυρισμός υγείας θα πρέπει να περιέχει πάνω από 15% της ΣΗΠ. Πολλοί χυμοί γρούτων είναι πλούσιοι σε κάλιο και πετυχαίνουν το συγκεκριμένο στόχο.
6. Πηγή λινελαϊκού οξέος: Αν το τρόφιμο περιέχει ποσότητα λινελαϊκού οξέος περισσότερο από 1.5 g/100g τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός "Το λινελαϊκό οξύ συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα". Αν επομένως φτιάχνετε παραδοσιακά προϊόντα (κουλούρια, πίτες, σοκολάτες, γλυκίσματα, παξιμάδια και βάζετε ηλιέλαιο πιθανόν να πετυχαίνετε το συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας.
7. Πηγή πρωτεΐνης: Αν σε ένα τρόφιμο το 12% της ενεργειακής αξίας προέρχεται από την πρωτεΐνη τότε επί της ετικέτας μπορεί να αναγραφεί ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι πηγή πρωτεΐνης και ότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Αν επομένως παράγετε γαλακτοκομικά προϊόντα ή προϊόντα ξηρών καρπών ή οσπρίων ή προϊόντα με βάση το κρέας τότε μπορεί να πετυχαίνετε το συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας.
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Ανοικτά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων