fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Το ελαιόλαδο είναι από τα λίγα τρόφιμα όπου η νομοθεσία απαιτεί οργανοληπτικό έλεγχο για την τελική του κατάταξη σαν εξαιρετικά παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν κάποιος επιθυμεί να τυποποιήσει θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε εξέταση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου του για να μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατηγορία εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ακόμα δηλαδή και αν χημικά το λάδι μας είναι στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ο οργανοληπτικός έλεγχος μπορεί να το υποβαθμίσει.

Τι περιλαμβάνει μια οργανοληπτική εξέταση;

Η οργανοληπτική εξέταση περιλαμβάνει αξιολόγηση του φρουτώδους (άρωμα φρούτου ελιάς), του πικρού, του πικάντικου (έντονη αίσθηση σαν κάψιμο στον ουρανίσκο κατά την κατάποση) και εύρεση πιθανών ελαττωμάτων (ξύλο, τάγγο κ.ά). Η νομοθεσία αναφέρει πως για να χαρακτηρίσουμε το λάδι μας ως εξαιρετικά παρθένο θα πρέπει να λάβει βαθμό φρουτώδους μεγαλύτερο από 0 και μηδενικό ελάττωμα. 

Τι μας δείχνει η αίσθηση του πικρού και του πικάντικου;

Το πικρό και το πικάντικο δεν περιλαμβάνονται στη νομοθεσία αλλά αποτελούν συνήθως δείκτες για το ολικό περιεχόμενο πολυφαινολών. Αυτό σημαίνει πως όταν ένα ελαιόλαδο λάβει υψηλή βαθμολογία σε πικρό (>3.6) και σε πικάντικο (>4.0) δίνει σοβαρή υποψηφιότητα για να περιέχει υψηλό ποσοστό πολυφαινολών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι πολυφαινόλες έχουν έντονη πικρή γεύση η οποία χαρακτηρίζει πλέον το λάδι μας. Το μόνο πρόβλημα με την έντονη πικράδα και το έντονο πικάντικο είναι ότι ο καταναλωτής που δεν είναι γνώστης μπορεί να ενοχληθεί από τη γεύση και να το θεωρήσει κατώτερης ποιότητας. Επομένως, αν είστε καταναλωτής και δοκιμάσετε ένα ελαιόλαδο που σας κάνει να βήξετε λόγω της έντονης πικράδας μην ανησυχήσετε, κατά πάσα πιθανότητα έχετε αγοράσει ένα πολύ καλής ποιότητας λάδι.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.