fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία με τους ελαιοπαραγωγούς καταγράψαμε τις πιο συχνές τους απορίες για την ποιότητα του ελαιολάδου τους και τη διάθεση του. Ας δούμε τις πέντε πιο σημαντικές:

1. Όσο χαμηλότερη οξύτητα έχει το ελαιόλαδο μου τόσο πιο καλό είναι;

Η οξύτητα αποτελεί το πρώτο κριτήριο κατάταξης ελαιολάδου καθώς και τον πρώτο ποιοτικό δείκτη για να δούμε αν η φετινή μας σοδειά ήταν αντάξια των προσδοκιών μας. Σίγουρα ένα χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο αποτελεί σπουδαία επιτυχία, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι και τα νοθευμένα με σπορέλαιο έλαια έχουν χαμηλή οξύτητα. 

2. Θέλω να διακινήσω το ελαιόλαδο μου στην αγορά τι πρέπει να κάνω για την ετικέτα μου;

Τα δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να κατασκευαστεί η ετικέτα είναι να προχωρήσει ο παραγωγός ή διακινητής σε ανάλυση οξύτητας, τιμών Κ, αριθμού υπεροξειδίων και οργανοληπτικό έλεγχο όπως προβλέπει η νομοθεσία 2568/1991. Με αυτές τις αναλύσεις θα προκύψει αν επί της ετικέτας θα αναγραφεί η λέξη εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει το προφίλ λιπαρών οξέων ώστε να βρεθεί το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων και να κατασκευαστεί η ετικέτα. 

3. Πως θα κρίνω αν το ελαιόλαδο μου μπορεί να βγάλει ισχυρισμό υγείας και διατροφής χωρίς να ξοδευτώ;

Ο οργανοληπτικός έλεγχος αποτελεί βασικό κριτήριο για να καταλάβουμε αν το ελαιόλαδο μας μπορεί να βγάλει ισχυρισμό υγείας. Αν κατά τη γευστική δοκιμή του ελαιολάδου νιώσουμε κατά την κατάποση έντονο "κάψιμο" τότε σημαίνει ότι το λάδι μας είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Συνήθως αν το λάδι μας βαθμολογηθεί οργανοληπτικά σε πικρό και πικάντικο με βαθμό πάνω από 3.9/5 τότε είναι υποψήφιο για ισχυρισμό υγείας.

4. Τι σημαίνουν οι τιμές K232 και k270;

Αποτελούν σημαντικούς δείκτες για την κατανόηση αν το ελαιόλαδο μας έχει υποστεί κακή μεταχείριση στο ελαιοτριβείο ή είχαμε πρόβλημα με ασθένειες ή δεν κάναμε ορθή αποθήκευση. Ο Κ232 είναι ο συνήθης δείκτης που σε φρέσκο ελαιόλαδο μπορεί να είναι αυξημένος (>1.7) καθώς οφείλεται σε φαινόμενα πρωτογενής οξείδωσης. 

5. Μπορώ να ενώσω εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με παρθένο ελαιόλαδο και να το πουλήσω σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο που θα προκύψει από μια τέτοια ένωση θα είναι παρθένο ελαιόλαδο ακόμα και αν χημικά είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές 2568/1991. Οργανοληπτικά το λάδι θα είναι υποβαθμισμένο ενώ ακόμα και σαν πράξη αποτελεί παραπλάνηση καταναλωτή ή νοθεία και επομένως διώκεται ποινικά. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

 


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.