fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 1169/2011 είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε θέματα πληροφοριών που θα πρέπει να αναγράφονται επί της ετικέτας ενός τροφίμου. Στόχος του συγκεκριμένου κανονισμού είναι η αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτής και η αποφυγή αυξημένης κατανάλωσης ενός τροφίμου που έρχεται σε αντίθεση με την ισορροπημένη διατροφή.

Επομένως για ένα μέσο ενήλικα για κάθε τρόφιμο έχουν οριστεί συγκεκριμένες μερίδες αναφοράς. Αν ένα τρόφιμα στη μερίδα αναφοράς του περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες από θρεπτικά συστατικά τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ισχυρισμό υγείας και διατροφής. Οι Κανονισμοί που ορίζουν ακριβώς τι πρέπει να αναγράφεται επί της ετικέτας σε αυτή την περίπτωση είναι οι 432/2012 και 1924/2006.

Ας δούμε τι ορίζουν:

1) Αν ένα τρόφιμο περιέχει στη μερίδα αναφοράς του πλέον του 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης από ένα μέταλλα ή μία βιταμίνη τότε ορίζεται ως πηγή του συγκεκριμένου συστατικού και επί της ετικέτας μπορεί να αναγραφεί ότι ορίζει ο κανονισμός 432/2012 που έχει προκύψει από έρευνες της EFSA.

2) Αν ένα τρόφιμο δεν περιέχει περισσότερη ενέργεια από 40 kcal/g τότε μπορεί να αναγράφει ότι είναι χαμηλής ενεργειακής αξίας.

3) Αν ένα τρόφιμο περιέχει λίπος λιγότερο από 3 g/100 g στερεάς τροφής ή 1,5 g/100 mL υγρής τροφής τότε μπορεί να αναγράφει ότι είναι χαμηλών λιπαρών.

4) Αν ένα τρόφιμο περιέχει λίπος λιγότερο από 0.5 g/100 g στερεάς τροφής ή /100 mL υγρής τροφής τότε μπορεί να αναγράφει ότι είναι χωρίς λιπαρά.

5) Αν ένα τρόφιμο περιέχει αλάτι λιγότερο από 0,12 g/100 g μπορεί να αναφέρει ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

6) Αν ένα τρόφιμο περιέχει εδώδιμες ίνες σε ποσότητα > 3g/100 τότε μπορεί να αναγραφεί επί της ετικέτας ότι είναι πηγή ινών και ο αντίστοιχος ισχυρισμός από τον 432/2012.

7) Αν σε ένα τρόφιμο το 12% της ενεργειακής αξίας προέρχεται από την πρωτεΐνη τότε επί της ετικέτας μπορεί να αναγραφεί ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι πηγή πρωτεΐνης.

Τα τρόφιμα τα οποία καταφέρνουν να παρέχουν ισχυρισμούς υγείας αποτελούν εργαλείο προώθησης για το κομμάτι του υπευθύνου ποιότητας και το τμήμα marketing της κάθε επιχείρησης ή εταιρείας τροφίμων και για το λόγο αυτό η εκμάθηση των μυστικών της ετικέτας είναι απαραίτητη Πολλά τρόφιμα όπως το γάλα κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να αναγράφουν ότι είναι πηγή ασβεστίου ή μαρμελάδα και χυμοί χωρίς να αναγράφουν ότι είναι χαμηλών λιπαρών και ότι δεν περιέχουν αλάτι. Φανταστείτε λοιπόν τη διαφοροποίηση προϊόντων από τη γνώση ενός ατόμου που καλείται υπεύθυνος ποιότητας.

Για να μάθετε κι εσείς τα μυστικά των ισχυρισμών υγείας μπορείτε να γραφτείτε στο online εξ αποστάσεως σεμινάριο Διαθρεπτική επισήμανση τροφίμων-Ισχυρισμοί υγείας για ανάδειξη προϊόντων που θα διεξαχθεί την Κυριακή 13/10/2019 από τις 11:00 έως τις 15:00 με κόστος 69 ευρώ για εγγραφή έως 08/10/2019. Σε περίπτωση αδυναμίας live παρουσίας σας έρχεται μαγνητοσκοπημένο βίντεο. Από το σεμινάριο παρέχεται πιστοποίηση. 

Για εγγραφή στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας ή επικοινωνήστε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00-17:00.

Επιλέξτε Σεμινάριο *
Όνομα *
Επώνυμο *
Διεύθυνση *
Πόλη - Χωριό *
Τ.Κ. *
Νομός *
Τηλέφωνο *
Email *
Επιλογή Παραστατικού*
Απόδειξη
Τιμολόγιο (Εάν επιθυμείτε τιμολόγιο, παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία)
Α.Φ.Μ.
Δραστηριότητα
Δ.Ο.Υ.

 

 


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Ανοικτά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά