fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα περιγραφεί το φαινόμενο της εμφάνισης του φαινομένου της "τάπας" σε τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και φυτά με βάση την εμπειρία μας και τις προσωπικές βελτιστοποιήσεις στα εδάφη που εμφανίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά στην ποιότητα του εδάφους και πιο συγκεκριμένα στο λάθος pH κατά την καλλιέργεια των συγκεκριμένων κηπευτικών αλλά και στην περίσσεια μαγνησίου στο νερό και στο έδαφος. 

Όπως έχουν παρουσιαστεί και σε άλλα άρθρα μας η τομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα δεν απαιτούν υψηλό εδαφικό pH καθώς το ριζικό τους σύστημα υφίσταται έντονο στρεσάρισμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικροκαρπιών και δυσμορφιών. Ιδανικά το pH του εδάφους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 6.5-7.0. Το δεύτερο πρόβλημα στις συγκεκριμένες καλλιέργειες είναι η περίσσεια μαγνησίου στο έδαφος και στο νερό που δυσκολεύει την ορθή απορρόφηση ασβεστίου και καλίου.

Για αντιμετώπιση των συγκεκριμένων φαινομένων απαιτούνται τα εξής:

1. Εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για τον έλεγχο των ισορροπιών pH, ασβεστίου και μαγνησίου.

2. Μείωση pH αν είναι πάνω από 7.3 με θείο, οργανική ουσία, τύρφη ή θειικής αμμωνίας κατά τη λίπανση

3. Προσθήκη χουμικού ασβεστίου διαφυλλικά ή με υδρολίπανση τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές το χρόνο (η ποσότητα της προσθήκης εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων και το μικροκλίμα της περιοχής).

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις με βάση τα αποτελέσματα των μελετών μας βελτιώνουν σημαντικά το συγκεκριμένο φαινόμενο ενώ μπορούν να το εξαλείψουν πλήρων σε βάθος συνεχών παρεμβάσεων πενταετίας καθώς ειδικά το εδαφικό pH απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να βελτιωθεί.

 Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά