Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Καθημερινά εισάγουμε στη διατροφή μας τρόφιμα αναγνωρισμένης θρεπτικής αξίας τα οποία όμως όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Παρακάτω θα αναφερθούν οι κυριότερες κατηγορίες τροφίμων οι οποίες θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

1) Μαλάκια και μεγάλα ψάρια: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν καλαμάρια, γαρίδες, τόνος, ξιφίας κά. Στα συγκεκριμένα είδη συσσωρεύονται μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όπως μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου. Επομένως η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνάει τη μία φορά την εβδομάδα, ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

2) Ξηροί καρποί: Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να καταναλώνονται οι ξηροί καρποί, γιατί μπορεί να περιέχουν μεγάλες περιεκτικότητες βαρέων μετάλλων και αφλατοξινών. Επίσης είναι υπεύθυνοι για σοβαρές αλλεργίες.

3) Γάλα καρύδας: Το γάλα καρύδας περιέχει πάνω από 90% κορεσμένα λιπαρά οξέα, οπότε η κατανάλωση του δεν πρέπει αν γίνεται συστηματικά.

4) Ρύζι και προϊόντα του: Το ρύζι περιέχει ανόργανο αρσενικό σε συγκεντρώσεις κοντά στο 0.1 mg/kg. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναθεωρήθηκε ώστε να συμπεριλάβει και το ανόργανο αρσενικό στο ρύζι.  Ειδικά για μικρά παιδιά και εγκύους η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία φορά ανά εβδομάδα. 

5) Αφεψήματα τσαγιού, χαμομηλιού κ.ά: Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο γατί κατά την εκχύλιση τους με το νερό εκτός από τα θρεπτικά συστατικά εκχυλίζονται και ενώσεις όπως η καμφορά που είναι επικίνδυνη. Επομένως καλό είναι να λαμβάνουμε τα συγκεκριμένα αφεψήματα μία φορά την ημέρα ή μία ανά δύο ημέρες.

6) Καφές: Ο καφές έχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχει και υψηλές ποσότητες HMF και καφεΐνης που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.