fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

1. Επιλογή βαρελιού.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την αποθήκευση του μούστου μετά τον τρύγο, έχοντας η καθεμία τα προτερήματά της. Για παράδειγμα, η πιο παραδοσιακή επιλογή είναι το ξύλινο βαρέλι το οποίο και συνεισφέρει σημαντικά στο τελικό άρωμα και την γεύση του οίνου, απαιτεί όμως πολύ προσεκτικό καθαρισμό ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις του κρασιού και συχνό έλεγχο για διαρροές. Αντιθέτως τα ανοξείδωτα δοχεία και τα πλαστικά βαρέλια δεν εμφανίζουν διαρροές, έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και είναι πιο εύκολα στην μεταφορά και τον καθαρισμό, δεν συμβάλλουν όμως καθόλου στην διαμόρφωση των τελικών χαρακτηριστικών του οίνου.

2. Τρύγος.

Ο τρύγος λαμβάνει χώρα ανάλογα με την ποικιλία των σταφυλιών που έχει καλλιεργηθεί και τον βαθμό ωρίμανσής τους, το πόσα σάκχαρα δηλαδή έχουν παραχθεί στο σταφύλι. Αυτό γίνεται μαζεύοντας απλά πολλές ρώγες από διάφορα σημεία του αμπελιού, χωρίς να μαζέψουμε ρώγες που είναι σάπιες, άγουρες, ή δείχνουν άρρωστες. Αν οι ρώγες αυτές είναι γλυκιές σημαίνει ότι ο τρύγος μπορεί να αρχίσει. Κατά τον τρύγο γίνεται προσεκτική συλλογή των σταφυλιών, και αφού απορριφτούν τα προσβεβλημένα μέρη, όσα είναι σάπια ή άρρωστα, μεταφέρονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο οινοποιείο.

3.Προσθήκη συντηρητικού.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συντηρητικό είναι το Potassium metabisulfite. Η προσθήκη του γίνεται είτε αρχικά κατά τον τρύγο είτε στο κρασί στο τέλος. Ποτέ σε ενδιάμεσο στάδιο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η ζύμωση. Προσοχή όμως γιατί η νομοθεσία είναι αυστηρή. Αλόγιστη χρήση του συγκεκριμένου συντηρητικού είτε οδηγεί σε ακατάλληλο για πόση προϊόν είτε σε κρασί με έντονη οσμή θείου.

4. Χρήση ζυμών.

Η χρήση ζυμών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του κρασιού. Οι ζύμες είναι οι απαραίτητοι μικροοργανισμοί που μετατρέπουν το μούστο μας σε κρασί, ζυμώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτό. Οι επιλεγμένες ζύμες είναι είδη που υπάρχουν στη φύση και προσφέρονται σε καθαρή μορφή. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορα είδη ζυμών, ανάλογα με την οινοποίηση (λευκή, ερυθρή ή ροζέ) και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά  που θέλουμε να έχει το κρασί μας. Πρέπει να τις προμηθευόμαστε από ειδικούς και να χρησιμοποιούνται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όχι αλόγιστα, και ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των ειδικών. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

 


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.