Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Τα πρόσθετα είναι χημικές ουσίες, άλλοτε φυσικές και άλλοτε τεχνητές, που όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά μέσω των τροφίμων. Μπορούν να αποτελέσουν όμως απειλή για την υγεία μας ή είναι απαραίτητα για την διαφύλαξή της;

Σαν πρόσθετα χαρακτηρίζονται όλες οι χημικές ουσίες οι οποίες προστίθενται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής μέχρις ότου φτάσουν στον καταναλωτή, με σκοπό να βελτιώσουν την διάρκεια ζωής του τροφίμου, αλλά και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή, υφή). Οι ουσίες αυτές χαρακτηρίζονται με έναν κωδικό Ε και έναν αριθμό, και είναι απαραίτητο να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. Κάποια από τα πρόσθετα παρουσιάζονται παρακάτω:

Συντηρητικά Ε 200-297
Χρωστικές ουσίες Ε 100-180 
Αντιοξειδωτικές ουσίες Ε 300-321
Πηκτικές ουσίες  Ε 322-495
Γλυκαντικές ουσίες Ε 950-967
Αέρια συσκευασίας Ε 941-948
Ενισχυτές γεύσης Ε 620-640

 

Η χρήση των παραπάνω ουσιών είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της ποιότητας του τροφίμου, και την προφύλαξη της υγείας του καταναλωτή. Για παράδειγμα, η προσθήκη βενζοϊκού οξέος σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα τουρσιά, τα καρυκεύματα και οι έτοιμες σάλτσες έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή δημιουργίας μυκήτων και βακτηρίων στο τρόφιμο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές δηλητηριάσεις στον καταναλωτή. Επειδή όμως τα περισσότερα από τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται σε παραπάνω από ένα τρόφιμο, η ποσότητα η οποία καταναλώνει ένας άνθρωπος καθημερινά, από όλα τα τρόφιμα, μπορεί να καταστεί επιβλαβής για την υγεία του. Γι αυτό ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει επιβάλλει την χρήση όσο το δυνατόν, ουσιών με πολύ χαμηλή τοξικότητα για τον άνθρωπο και έχει θεσπίσει ανώτατα αποδεκτά όρια για την χρήση τους. Εμείς σαν καταναλωτές μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων και παράλληλα να αυξήσουμε την πρόσληψη φρέσκων τροφίμων, όπως τα φρούτα και το κρέας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

 


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.