- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Ο δάκος αποτελεί τον κυριότερο εχθρό του ελαιοκάρπου. Η φετινή χρονιά αποτέλεσε από τις χειρότερες για τους ελαιοπαραγωγούς καθώς σε πολλές περιοχές εμφανίστηκε ο δάκος με αποτέλεσμα τη σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα του ελαιολάδου. Ποιες παραμέτρους όμως επηρεάζει ο δάκος και πως αυτό συμβάλλει στην ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου;
Ο δάκος επηρεάζει πρώτα και κύρια την οξύτητα του ελαιολάδου. Έχει αποδειχτεί πειραματικά ότι για ποσοστό καταστροφής ελαιοκάρπου έως 10% η οξύτητα δεν επηρεάζεται σημαντικά. Αντίθετα όταν το ποσοστό καταστροφής υπερβαίνει το 10% τότε έχουμε σοβαρή εκθετική επίδραση στην οξύτητα. Σε ποσοστά μάλιστα πάνω από 60% το λάδι μπορεί να αποκτήσει οξύτητα και πάνω από 2% και να βγει ακόμα και από την κατηγορία του παρθένου ελαιολάδου.
Ο δάκος έχει άμεση επίδραση και στις τιμές Κ καθώς βοηθάει σε φαινόμενα πρωτογενούς και δευτερογενούς οξείδωσης. Επιπλέον σημαντική είναι η επίδραση του ολικού περιεχομένου σε πολυφαινολικές ενώσεις οι οποίες μειώνονται ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα προσβολής του ελαιοκάρπου από δάκο. Τέλος ο δάκος επηρεάζει σημαντικά την τιμή του αριθμού υπεροξειδίων η οποία συνήθως αυξάνεται σημαντικά μεταξύ ποσοστού προσβολής από 10-30% ενώ στη συνέχεια για ποσοστά πάνω από 30% δεν φαίνεται κάποια επιπλέον αύξηση.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Ανοικτά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων