- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Η ώρα για την παραγωγή του φετινού μας ελαιολάδου έφτασε. Κάθε παραγωγός ο οποίος θέλει να διακινήσει το προϊόν του στην αγορά θα πρέπει να διατελέσει έναν αριθμό χημικών αναλύσεων για την ποιοτική του κατάταξη. Ας δούμε όμως ποιες αναλύσεις είναι απαραίτητες και για ποιο σκοπό με βάση τον κανονισμό 2568/1991.
1) Κατάταξη ελαιολάδου σε παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Η νομοθεσία αναφέρει ένα μεγάλο αριθμό χημικών αναλύσεων για την κατάταξη του. Παρόλα αυτά παρέχει ένα δεντρόγραμμα απόφασης με βάση το οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο παραγωγός. Οι αναλύσεις λοιπόν που θα πρέπει να κάνει ο παραγωγός χωρίς να μπει σε μεγάλο κόστος είναι: α) οξύτητα (συνήθως παρέχεται από το ελαιοτριβείο), β) τιμές Κ, γ) αριθμός υπεροξειδίων και δ) οργανοληπτικό έλεγχο. Από αυτές μπορεί να καταταχθεί το ελαιόλαδο σε παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αν αυτές οι αναλύσεις είναι εντάξει σπάνια οι υπόλοιπες αναλύσεις (στερόλες, στιγμασταδιένια, προφίλ λιπαρών και κηροί) μπορούν να διαφοροποιήσουν την κατάταξη.
2) Ετικέτα ελαιολάδου: Ο παραγωγός πρέπει να επιλέξει τις αναλύσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 1 καθώς και το προφίλ λιπαρών οξέων.
3) Διακίνηση στην ΕΕ ή εξαγωγή: Σε αυτή την περίπτωση ο παραγωγός πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναλύσεις που αναφέρει η 2568/1991 καθώς και σε ανάλυση βαρέων μετάλλων (κυρίως μολύβδου σύμφωνα με την 1881/2006), και φυτοφαρμάκων (ειδικά για βιολογικά ελαιόλαδα). Ανάλογα με τη χώρα εξαγωγής ή διακίνησης θα σας ζητηθούν και επιπλέον αναλύσεις όπως π.χ για ΗΠΑ βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, ενώ για Κίνα και πλαστικοποιητές.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Ανοικτά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων