- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Κάθε τύπος μελιού έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία με την κατάλληλη προώθηση μπορούν να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά. Ας γνωρίσουμε τις σπουδαιότερες κατηγορίες μελιού όπως τις παρουσιάσαμε και στο σεμινάριο για τη σύγχρονη μελισσοκομία.
1) Μέλι θυμάρι: Αποτελεί το βασιλιά των μελιών στην Ελλάδα. Είναι ακριβό μέλι με πλούσια και χαρακτηριστική γεύση. Έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
2) Πευκόμελο: Παλιά είχε κακό όνομα στην αγορά, αλλά σήμερα έχει γίνει κατανοητή η σπουδαία φαρμακευτική του δράση. Ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η τιμή του αυξάνει συνέχεια ιδιαίτερα όταν περιέχει και άνθη θυμαριού.
3) Μέλι ελάτης: Δύσκολο να βρεθεί αλλά πραγματικά σπουδαίο μέλι. Εκτός από την υψηλή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα. Συνίσταται και σε διαβητικούς λόγω της πικρής του γεύσης από τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
4) Μέλι βελανιδιάς: Έχει χαρακτηριστεί τελευταία ως το Manuka της Ελλάδας. Υψηλή περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και μεγάλη αντιμικροβιακή δράση. Προέρχεται και από τα άνθη αλλά και από μελιτώματα. Αν έχουν προλάβει να μπουν μελιτώματα αυξάνει πολύ η αγωγιμότητα και η περιεκτικότητα σε μέταλλα. Ιδιαίτερη γεύση και σκούρο χρώμα. Συνήθως όταν έχει μελιτώματα αυξάνει και η οξύτητα της γεύσης.
5) Μέλι καστανιάς: Από τα πλέον σπουδαία μέλια της Ελλάδας. Πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, οπότε συνίσταται σε ασθενείς που πάσχουν από επιληψία. Προέρχεται τόσο από τα άνθη της καστανιάς όσο και από μελιτώματα. Εμφανίζει επίσης υψηλή περιεκτικότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου και επομένως μεγάλη αντιβακτηριακή δράση. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε γύρη καστανιάς (>90%) προκαλεί σοβαρές αλλεργίες σε ευαίσθητα άτομα. Επίσης αν οι κυψέλες είχαν χρησιμοποιηθεί για μέλι καστανιάς έχουμε σοβαρές επιμολύνσεις και σε επόμενους τρύγους.
6) Μέλι ερείκη: Μέλι με πλούσια γεύση και υφή φυστικοβούτυρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα μετάλλων και επομένως αν και μέλι ανθέων μπορεί να έχει υψηλή αγωγιμότητα (>0.8 mS/cm). Βασικό του μειονέκτημα η γρήγορη κρυστάλλωση η οποία προβληματίζει τους μη γνώστες καταναλωτές.
7) Μέλι κουμαριά: Έχει το δικό του κοινό λόγω της ιδιαίτερης πικρής του γεύσης. Χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα από τους κορυφαίους chef. Έχει πλούσια γεύση και παρόμοιες ιδιότητες με το μέλι ερείκη, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα μετάλλων και υψηλή αγωγιμότητα (>0.8 mS/cm).
8) Μέλι πορτοκαλιάς: Συναντάται συνήθως στην Πελοπόννησο. Είναι μέλι πλούσιο σε άρωμα με υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών. Κύριο μειονέκτημα του η δυσκολία εύρεσης του.
9) Μέλι βαμβάκι: Έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση, αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα και υπάρχει η πιθανότητα ανίχνευσης φυτοφαρμάκων λόγω της καλλιέργειας.
10) Μέλι ηλίανθου: Περιζήτητο στη διεθνή αγορά λόγω χαρακτηριστικής γεύσης, χρώματος και αρώματος. Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία η οποία οδηγεί σε γρήγορο ξίνισμα.
11) Μέλι ακακία: Είναι ιδανικό για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών καθώς συνδυάζεται τέλεια με ποτά και τρόφιμα (ειδικά με γιαούρτη).
12) Μέλι ηδύσαυρου: Έχει λευκό χρώμα και είναι ιδανικό για τη βιομηχανία καλλυντικών λόγω του αρώματος βοτάνων. Κύριο μειονέκτημα η γρήγορη κρυστάλλωση.
13) Μέλι μύρτιλλο: Έχει χαρακτηριστικό φωτεινό χρώμα και είναι ιδανικό τη βιομηχανία λόγω του αρώματος βοτάνων. Κύριο μειονέκτημα οι μικρές αποδόσεις.
14) Μέλι τριφύλλι: Περιζήτητο στις ΗΠΑ λόγω της γεύσης του που ταιριάζει στα δικά τους οργανοληπτικά βιώματα. Μεγάλο μειονέκτημα του η πιθανή ύπαρξη φυτοφαρμάκων από γειτονικές καλλιέργειες.
15) Μέλι ευκάλυπτος: Υπέροχη χαρακτηριστική γεύση. Μέλι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Έχει επίσης υψηλή αγωγιμότητα αν και ανθέων(>0.8 mS/cm).
Μάθετε τώρα πρώτοι όλα τα μυστικά της σύγχρονης μελισσοκομίας πατώντας ΕΔΩ.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Ανοικτά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων