fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Το μέλι αποτελεί ένα από τα προϊόντα που φέρει υψηλής εκτίμησης από τους καταναλωτές. Η συνείδηση του καταναλωτή σήμερα έχει αλλάξει και τον ενδιαφέρει άμεσα το προϊόν που αγοράζει να είναι ποιοτικό. Ποιες είναι οι πιο συχνές απορίες όμως των καταναλωτών;

  1. Το μέλι που αγόρασα είναι κρυσταλλωμένο, μήπως είναι επικίνδυνο;

Η κρυστάλλωση είναι η φυσιολογική πορεία ενός μελιού. Το μέλι περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σακχάρων σε λίγη ποσότητα νερού, επομένως η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία καθώς τα σάκχαρα δεν μπορούν να διαλυθούν σε τόσο λίγο νερό. Τα μέλια ανθέων κρυσταλλώνουν σε διάστημα 2-6 μηνών ανάλογα το είδος, ενώ τα μέλια μελιτώματος κρυσταλλώνουν σε μεγαλύτερο διάστημα.

  1. Να θερμάνω το μέλι ώστε να γίνει πάλι ρευστό;

Η θέρμανση καταστρέφει το μέλι, καθώς οδηγεί στη διάσπαση των ενζύμων και στη δημιουργία της τοξικής ένωσης HMF.  Επομένως το μέλι πρέπει να προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

  1. Πώς να διατηρήσω το μέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κρυσταλλώσει;

Η κρίσιμη θερμοκρασία κρυστάλλωσης του μελιού είναι οι 15 oC. Όσο πιο μακριά από αυτή τη θερμοκρασία βρίσκεται το μέλι τόσο λιγότερο κρυσταλλώνει. Επειδή όμως σε υψηλές θερμοκρασίες το μέλι καταστρέφεται η καλύτερη διαδικασία είναι η φύλαξη σε βαθιά κατάψυξη -18 oC.

  1. Πώς να καταλάβω αν το μέλι μου είναι νοθευμένο;

Ο μόνος τρόπος είναι η χημική ανάλυση. Ζητήστε από ένα χημικό εργαστήριο να προχωρήσουν σε ανάλυση HMF, ενεργότητα διαστάσης και περιεκτικότητα σε σακχαρεόζη. Οι ειδικοί θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν για το αν το μέλι σας είναι νοθευμένο.

  1. Είναι το μέλι μου θυμάρι;

Και πάλι ο μόνος τρόπος είναι η χημική ανάλυση. Πρέπει να κάνετε τη γυρεοσκοπική ανάλυση. Ζητήστε και πάλι τη βοήθεια των ειδικών σε ένα χημικό εργαστήριο. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και επιτάσσει την ύπαρξη συγκεκριμένου ποσοστού γυρεόκοκκων μέσα στο μέλι.

  1. Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ένα μέλι;

Θα πρέπει να ελέγχετε αν το μέλι έχει σωστή ετικέτα που να σας ενημερώνει για τα στοιχεία παραγωγού, την ημερομηνία παραγωγής, τη διατροφική του επισήμανση και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας του.

  1. Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;

Απευθυνθείτε άμεσα στον ΕΦΕΤ. Η νοθεία είναι σοβαρή παράβαση και οι αρμόδιες αρχές θα κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες ελέγχου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Ανοικτά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.