fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Τα μέλια καστανιάς και βελανιδιάς συλλέγονται την ίδια περίοδο, στις αρχές του καλοκαιριού, και από επικαλυπτόμενες γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα, καθιστώντας τη βοτανική τους διαφοροποίηση δύσκολη. Ακόμα και αυστηρά νομοθετικά να προσπαθήσεις να κατανοήσεις αν τελικά το μέλι είναι βελανιδιάς ή καστανιάς υπάρχει κίνδυνος μη ορθής κατάταξης καθώς μπορεί γυρεοσκοπικά να ταιριάζει σε μέλι καστανιάς (συνολικοί γυρεόκοκκοι >100.000 εκ των οποίων η καστανιά >87%) μπορεί και πάλι να πέσεις σε σφάλμα καθώς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ταιριάζουν σε μέλι βελανιδιάς.

Αυτή η μελέτη παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους (ενεργότητα διαστάσης, περιεκτικότητα σε HMF και ηλεκτρική αγωγιμότητα), τo προφίλ φαινολικών ενώσεων καθώς και το συνολικό περιεχόμενο φαινολών. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ένα τεστ t για να συγκριθούν οι μέσες διαφορές μεταξύ των δύο τύπων μελιού. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκαν χημειομετρικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της Principal Component Analysis (PCA), της Linear Discriminant Analysis (LDA) και της δυαδικής λογιστικής παλινδρόμησης, για την αξιολόγηση της βοτανικής προέλευσης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός ηλεκτρικής αγωγιμότητας και της περιεκτικότητας σε χλωρογενικό οξύ διέκρινε αποτελεσματικά το μέλι καστανιάς από το μέλι μελιτώματος βελανιδιάς. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 100% των δειγμάτων ταξινομήθηκαν σωστά, υπογραμμίζοντας την ευρωστία αυτής της προσέγγισης. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προτείνει αυτές τις παραμέτρους ως αξιόπιστους δείκτες για τη διαφοροποίηση αυτών των τύπων μελιού σε περιοχές όπου η παραγωγή τους επικαλύπτεται.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με εξαίρετους επιστήμονες από το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Χημείας και Τεχνολογίας της Πράγας, τους οποίους και ευχαριστούμε προσωπικά για την ενίσχυση τους.

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο International Journal of Food Science and Technology και μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά