fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Μια σπουδαία έρευνα που αφορά στο μέλι και τον τρόπο διατήρησης της υψηλής θρεπτικής του αξίας πραγματοποιήθηκε από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του Γενικού Χημείου Έρευνας και Αναλύσεων «Πασιάς-Ραπτοπούλου» σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ. Προεστού Χαράλαμπου και με τη συμμετοχή του τελειόφοιτου του Τμήματος Χημείας Ε.Κ.Π.Α και τοπικού μελισσοκόμου κ. Μακρυγέννη Γεωργίου, ο οποίος συμμετείχε στην εργαστηριακή έρευνα και ταυτόχρονα διέθεσε μέρος της παραγωγής του για να διερευνηθεί η βέλτιστη διαδικασία, ώστε να ληφθεί μέλι αρίστης ποιότητας που να αντέχει στο χρόνο χωρίς να αλλοιώνεται η θρεπτική του αξία.

Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη διερεύνησε την επίδραση διαφορετικών θερμικών και μη θερμικών διαδικασιών για την εκτίμηση των βέλτιστων συνθηκών επεξεργασίας διαφορετικών τύπων μελιού (ερείκη, βαμβάκι, θυμάρι, ευκάλυπτος και πευκόμελο) για την αποφυγή ή την καθυστέρηση της κρυστάλλωσης χωρίς απώλεια των θρεπτικών πλεονεκτημάτων του μελιού. Ως δείκτες ποιότητας χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές φυσικοχημικές παράμετροι, όπως ανάλυση γύρης, υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (HMF), η ενεργότητα διαστάσης, η οξύτητα και οι ολικές φαινολικές ενώσεις. Οι διαφορετικές διαδικασίες αξιολογήθηκαν σε διαφορετικούς τύπους μελιού και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αποδείχθηκε ότι για να επιτευχθεί ένα μη κρυσταλλοποιημένο προϊόν με χρόνο ζωής πάνω από ένα χρόνο, τα δείγματα θα πρέπει να θερμαίνονται στους 72° C ή να φυλάσσονται στους -18° C. Ωστόσο, μόνο με την αποθήκευση των δειγμάτων στους -18 °C διατηρούνται τα θρεπτικά οφέλη του μελιού και τα μέλια έχουν παρόμοια φυσικοχημικά χαρακτηριστικά με τα φρέσκα μέλια. Όλες οι διαδικασίες εξετάστηκαν σε μια μακροχρόνια περίοδο προκειμένου να υπάρξει πλήρες και ακριβές αποτέλεσμα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία FOODIQ που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη, καθώς είναι από τις λίγες εταιρείες που εξειδικεύονται στα έξυπνα τρόφιμα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές Food Chemistry Volume 381, 1 July 2022, 132301.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Ανοικτά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά