fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Η ανάλυση εδάφους αποτελεί από τις πλέον σημαντικές διαδικασίες για την επιτυχία της καλλιέργειας μας και κατ' επέκταση της απόδοσης της παραγωγής μας. Παρακάτω θα αναφερθούμε στους 7 σημαντικότερους δείκτες που κρίνουν την επιτυχία της καλλιέργειας μας.

1. pH: Ανάλογα με την καλλιέργεια μας απαιτούνται διαφορετικά εύρη pH. η βέλτιστη περιοχή για τις περισσότερες καλλιέργειες είναι η περιοχή 6.5-7.5. Εξαίρεση αποτελούν καλλιέργειες όπως η φουντουκιά, η καστανιά, το μύρτιλο, οι μηλιές και άλλες καλλιέργειες που απαιτούν pH κάτω από 7. Σε pH μεγαλύτερα από 7.5 δημιουργούνται τροφοπενίες φωσφόρου, βορίου, σιδήρου και άλλων μετάλλων ανάλογα την περίπτωση ενώ σε όξινα και αργιλώδη εδάφη δημιουργούνται τοξικότητες αργίλου, μαγγανίου και άλλων στοιχείων.

2. Αγωγιμότητα: Η αγωγιμότητα αποτελεί ένα από τα κριτήρια αλατότητας. Συνήθως προκαλείται από αυξημένη περιεκτικότητα ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Αγωγιμότητα μεγαλύτερη από 1500 μS/cm ή 1.5 mS/cm οδηγεί σε σοβαρό στρεσάρισμα της καλλιέργειας. Η αλατότητα μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερβολική λίπανση είτε στο νερό ποτίσματος είτε στην ιδιαιτερότητα του εδάφους είτε σε συνδυασμό όλων των συγκεκριμένων παραμέτρων.

3. Μονάδες λίπανσης: Οι περισσότερες καλλιέργειες απαιτούν να έχουν ως ενεργές μονάδες λίπανσης στο έδαφος τους από 15 έως 25 κιλά αζώτου ανά στρέμμα, 10-20 κιλά ανά στρέμμα φωσφόρο και 20-50 κιλά ανά στρέμμα κάλιο. Οι συγκεκριμένες ποσότητες συμπληρώνονται ανάλογα με την ανάλυση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι τιμές αυτές διαφοροποιούνται με την καλλιέργεια.

4. Μικροθρεπτικά συστατικά: Αποτελούν σημαντικό παράγοντα ορθής ανάπτυξης της καλλιέργειας μας. Το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση, το βόριο και ο σίδηρος στην ανθοφορία και στην καρπόδεση. Οι μορφές που μας ενδιαφέρουν είναι οι ανταλλάξιμες και όχι οι ολικές καθώς αυτές είναι οι ενεργές υδατοδιαλυτές μορφές τους. Επίπεδα που κρίνονται ικανοποιητικά είναι: για το σίδηρο και το μαγγάνιο από 10-50 mg/kg (ppm), για τον ψευδάργυρο από 2-8 mg/kg και για το βόριο από 1-3 mgkg. 

5. Δείκτης SAR και %ανταλλάξιμου νατρίου: Δείχνει καθαρή αλατότητα από θάλασσα λόγω περίσσειας νατρίου. Η τιμή SAR πρέπει να είναι μικρότερη από 2.5 για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει στρεσάρισμα στην καλλιέργεια και το ποσοστό ανταλλάξιμου νατρίου μικρότερο από 8%.

6. CEC: Είναι δείκτης υγείας εδάφους και γονιμότητας. Αποδεικνύει την κατιονταλλακτική ικανότητα του εδάφους και επομένως τη δυναμική του να προσλαμβάνει ιόντα από το έδαφος. Γενικά η τιμή του πρέπει να είναι ανάμεσα στην περιοχή 50-70.

7. Λόγοι θρεπτικών συστατικών: Πολύ σπουδαία παράμετρος που κατευθύνει ορθά το γεωπόνο στη λίπανση που πρέπει να ακολουθήσει. Ο πρώτος λόγος είναι μαγνήσιο προς κάλιο ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή 7-14 για να υπάρχει σωστή ισορροπία. Αν είναι πάνω από 14 το μαγνήσιο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα πρόσληψης καλίου και εμφάνιση τροφοπενιών. Ο δεύτερος λόγος είναι ασβέστιο προς μαγνήσιο που θα τον δείτε και σαν ασβέστιο προς (μαγνήσιο+κάλιο) και δείχνει αν υπάρχει διαθεσιμότητα ασβεστίου. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή 5-9. 

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Ανοικτά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά