fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να λαμβάνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτική αξία, όπως λαχανικά, κρέας, όσπρια και φρούτα. Γνωρίζετε όμως ότι όσα περισσότερα στάδια επεξεργασίας έχει περάσει ένα τρόφιμο, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, τόσο μεγαλύτερη απώλεια βιταμινών παρουσιάζει;

Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο κρίσιμα στάδια τα οποία επιδρούν στην περιεκτικότητα του τροφίμου σε βιταμίνες:

1. Κατεψυγμένα, συσκευασμένα ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Προτιμάμε να αγοράζουμε προϊόντα τα οποία προέρχονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα από τον παραγωγό, και δεν έχουν υποστεί καμία κατεργασία (ψύξη, κατάψυξη, παστερίωση, συσκευασία). Έτσι μειώνουμε τον χρόνο που μεσολαβεί από την παραγωγή του τροφίμου μέχρι την κατανάλωσή του πετυχαίνοντας να αγοράσουμε ένα τρόφιμο με υψηλό ποσοστό βιταμινών, το οποίο θα το διαχειριστούμε εμείς, στο σπίτι μας, όσο το δυνατόν λιγότερο και θα το καταναλώσουμε άμεσα.

2. Μαγείρεμα. Το βασικότερο ίσως στάδιο το οποίο οδηγεί σε μείωση των βιταμινών και κυρίως της βιταμίνης C, είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε στο σπίτι. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει αρχικά να πλένονται με απλό τρεχούμενο νερό βρύσης, και να αποφεύγεται η χρήση άλλων καθαριστικών μέσων τα οποία μπορεί να απομακρύνουν τα επιθυμητά θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχονται κυρίως στον εξωτερικό φλοιό των τροφίμων. Στη συνέχεια το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, απομακρύνει κυρίως τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (π.χ βιταμίνη C, σύμπλεγμα βιταμινών Β) σε ποσοστό που μπορεί και να ξεπεράσει το 30%. Για τον λόγο αυτό προτιμάμε να καταναλώνουμε όσο γίνεται ωμά φρούτα και λαχανικά και να τα αντικαθιστούμε σπανιότερα με χυμούς και προϊόντα αυτών. Η μείωση της θερμοκρασίας και του χρόνου μαγειρέματος επιπλέον επιδρά θετικά στην μείωση των απωλειών.

3. Συντήρηση τροφίμων. Τα συνήθη μέσα συντήρησης ενός τροφίμου στο σπίτι είναι η ψύξη και η κατάψυξη, οι οποίες έχουν ως στόχο την αναστολή διαφόρων διεργασιών που συμβαίνουν στο τρόφιμο και μπορούν να το υποβαθμίσουν θρεπτικά, καθώς και την αποφυγή μικροοργανισμών. Η συντήρηση ενός τροφίμου έχει ως σκοπό την άμεση κατανάλωσή του, και όσο πιο γρήγορη είναι αυτή τόσο μικρότερη θα είναι και η απώλεια βιταμινών που θα παρουσιάσει. Για παράδειγμα, ένα τρόφιμο που έχει ήδη μαγειρευτεί και έχει αποθηκευτεί στην συντήρηση, έχει ήδη παρουσιάσει απώλεια βιταμινών κατά το μαγείρεμα και παρουσιάζει επιπλέον απώλεια για κάθε μέρα που περνάει υπό ψύξη. Αντιθέτως, η κατάψυξη ενός ωμού τροφίμου μπορεί να οδηγήσει σε καλή συντήρηση των βιταμινών του αν γίνει γρήγορα και ακολουθήσει απόψυξη σε πολύ μικρό χρόνο. Τέλος, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ζωική ή φυτική προέλευση του τροφίμου, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες βιταμινών κατά την ψύξη και απόψυξη τους σε σχέση με αυτή των βιταμινών που περιέχονται στο κρέας.

Άρα, δεν πρέπει να επεξεργαζόμαστε ένα τρόφιμο; 

Η επεξεργασία ενός τροφίμου σαφώς και είναι απαραίτητη διότι προστατεύει τον καταναλωτή από την ύπαρξη μικροοργανισμών, πιθανών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και άλλων βλαβερών ουσιών, οι οποίες αποφεύγονται με διεργασίες όπως η παστερίωση, η κατάψυξη και η συσκευασία. Επομένως, απαιτούνται προσεκτικοί και ελεγχόμενοι χειρισμοί στην επεξεργασία των τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Επιμέλεια σύνταξης: Καλομοίρα Ραπτοπούλου - MSc Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά