fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Η καλλιέργεια καρυδιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης του καρυδιού το οποίο έχει πάρα πολλές χρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων. Καθημερινά όμως αντιμετωπίζουμε φαινόμενα χαμηλών επιδόσεων τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Ας δούμε λοιπόν τις συνηθέστερες αιτίες χαμηλών επιδόσεων.

1) Ιδιαίτερα αυξημένο pH εδάφους: Η καρυδιά θεωρητικά αντέχει σε pH έως 8.0, τα επιθυμητά της επίπεδα όμως είναι από 6-7.5. Σε αυτές τις υψηλές τιμές pH μειώνεται η διαθεσιμότητα φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου και βορίου με αποτέλεσμα την χαμηλά απόδοση. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η χρήση χηλικών λιπασμάτων και ενεργοποιητών στο έδαφος, με παράλληλη χρήση διαφυλλικών στα τέλη της άνοιξης μετά από φυλλοδιαγνωστική εξέταση.

2) Υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο: Αν η περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο υπερβαίνει το 20% κ.β τότε το έδαφος είναι ακατάλληλο για την καλλιέργεια καρυδιάς και οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα χλώρωσης των φύλλων. Μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι οι διαφυλλικοί ψεκασμοί με παράλληλη χρήση εδαφοβελτιωτικών.

3) Υψηλή περιεκτικότητα αργίλου στο έδαφος: Αν η περιεκτικότητα σε άργιλο στα 90 εκατοστά βάθος ξεπερνάει το 45% τότε το έδαφος είναι εντελώς ακατάλληλο για την καλλιέργεια καρυδιάς και δεν συνίσταται η εγκατάστασή της. Σε αυτή την περιεκτικότητα η άργιλος λειτουργεί σαν εμπόδιο για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της καρυδιάς με αποτέλεσμα τη δημιουργία ασθενειών και την εμφάνιση καχεκτικών δέντρων. 

4) Το έδαφος νεροκρατεί: Πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με κλίσεις εδάφους και αυξημένη περιεκτικότητα αργίλου. Αν η ρίζα βρίσκεται σε έδαφος με αυξημένη υγρασία τότε θα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών από μύκητες καθώς και σάπισμα των ριζών. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η δημιουργία αύλακα ο οποίος θα παίρνει την περίσσεια ύδατος.

5) Γειτονικές καλλιέργειες: Αν η εγκατάσταση έχει γίνει σε χωράφι που γειτονεύει με βαμβάκι ή πριν την εγκατάσταση υπήρχε βαμβάκι τότε και πάλι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μύκητα. Ο χαλκός αποτελεί καλό προληπτικό μέτρο, αλλά και πάλι η χρήση του μπορεί να μη λύσει το πρόβλημα.

6) Κλίμα περιοχής: Η καρυδιά είναι ανθεκτική σε εύκρατα κλίματα, αλλά προσοχή σε περιοχές με πολύ ισχυρούς παγετούς και αυξημένη υγρασία.

7) Κακή χρήση λιπασμάτων: Προσοχή πρέπει να δοθεί στη μορφή που θα πέσουν τα λιπάσματα ανάλογα με το pH του εδάφους, αλλά και στην αναλογία μαγνησίου προς κάλιο ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Επίσης ο φωσφόρος καλό είναι να πέφτει σε 3 δόσεις και ξεχωριστά από τις άλλες προσθήκες.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

 

 


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά